Ett land som inte upphör att överraska

Alla som redan hört mig klaga kan blunda.

Jag läser Maschinenwesenkurser fast är skriven på TUM-BWL. Vissa av mina kurser går på Maschinenbau som är en del av Maschinenwesen och följdaktiligen tycker man att Maschinenbaus informationskontor skule veta var man anmäler sig som BWLare till deras tentor.

"Ja det gör du där uppe på MW-Prüfungsamt" - Maschinenbau-idiot

Sagt och gjort. Carl Johan fyller i ett av tyskarnas många formulär med koder, kurser, skonummer, adresser hitan och ditan. Traskar in till Amt-tanten och får svaret "nej nej, BWLare ska inte anmäla sig här. Prata med dina Lehrstuhls ~ Kursadministrationer". Efter dryga timmens runtspringande med irritation över ovetande tyskar som enda resultat sätter jag mig på biblioteket och skickar mail till alla berörda parter.

Efter lunch har två mail trillat in: från en kurs och från studievägledaren. Kurskillen/gubben menar att jag ska tentaanmäla mig på MW-Prüfungsamt (?!) och studievägledaren (pucko) säger att jag ska gå till varje Lehrstuhl (där de inte visste något) och fråga.

Visst visst. Än mer uppgiven lunkar jag in till Amt-tant nr 2 och frågar var jag som utbytesstudent TUM-BWL ska anmäla mig till tentor.

"Inte här"

OKEJ?! Var-fan då då? Svaret : man pratar med föreläsaren/övningsledaren fram i januari och säger att man vill tenta. Det svaret fick jag av en annan BWL-student på facebook-kopian: StudiVZ. Varför avlönas idioter var man än kommer? En sak är väl mataffärer och korvstånd, men utbildningsrelaterade jobb borde ju kräva en viss lägstanivå på intellektet.


House on haunted hill

Nu börjar underliga saker hända.

Tisdag morgon. Carl Johan går, trött som ett jag vet inte vad, från duschen mot sitt rum för att snabbt svida om och hinna en mensa innan irritationsmomentet: Professor Höhn. Den berömde Lippen har dock andra planer och stannar sjusovaren för att fråga ut honom en en röd bunke. Ber om betänketid för att inte sinka dagsplaneringen, trots att jag vet att det antagligen är seniltanten eller der Dresdner som lekt med B-U-N-K-E-N. Eller?

I morse är även min färskost borta! Spårlöst. Kan vi ha spöken i huset eller har jag en hämndlysten Lipp i hasorna?

--

Förövrigt är tyska lab-assistenter kanske inte världens bästa självförtroende-boostar. När jag och (kommer inte ihåg hennes namn) såklart satt kvar sist av alla med CAD-übungen tog assistenterna var sin stol och satte sig bakom och skrattade åt oss. Det gick så mycket bättre då.

--

Härliga tyskar. Idag är sista anmälningsdag till maskintentor. Tänk om någon sagt det till mig på annat sätt än genvägar via erasmus/svensk-kollegor. Kanske är jag som är lost, men tyskar...

Mode

Vad säger ni alla glada läsare. Ska man bli en i gänget och starta en sån där modeblogg, skrivandes klädtips till desperata 14-åringar med identitetskris? Lura in dem i foppatoffelträsket bara för att kunna håna dem när det går upp ett ljus för Sverige att de är lika klädsamma och moderiktiga som namngivarens intellektuella färdigheter. Eller namngivaren? Vår kära skadeskjutna frimärkssymbol har bara de svenska rättigheterna till den nutida pesten kallad Crocs. En sak kan man ge tyskarna, och det är en högre lägstanivå på fotbeklädnadsfronten.

Intensiv helg har däckat mig fullständig. Obotligt trött, men snart avfärd mot gym, kebab och Stammtisch.

Helgbesök

Hade man inte varit beroende av en jävla dator hade mudderverket jag skriver på nu hackats sönder med första köttyxa och kastats ut genom fönstret illa kvickt. Det enda som kan göra användandet någorlunda uthärdligt är musik på respektabelt hög volym. Precis så hög att björnen inte vaknar längre ner i hallen och att man inte åker på ett tinitusproblem.

Helgen avslutades med en pubrunda, och precis som förutspått, med alldeles för många öl och jäger. Till min stora förvåning mådde jag helt klart bättre än förtjänat när klockan ringde 1100 för att påminna mr helgbesök, calle, om att vissa inte får somna om.

Dags för en ny vecka.

Grå stad

Som att vara tillbaka på slätten en grå novemberdag. Vit/grå himmel, kylslaget men inte bitande kallt och en lördag ej huggen i sten. Kaffeorgie och kalinka kefir fick starta dagen och en vild gissning är att jäger och weissbier avslutar densamma.

Är kittad inför veckan med mina nya sony-hörlurar och insikten att det idag (lördag) faktiskt är ynka månaden till jul. Kommande veckor kan räknas ner i dagar utan det där försmädliga månadstillägget innan. Idag: 30 dagar. Igår 1 månad och 1 dag.

För alla er tyskvänner som undrar vad "SQHM" står för på glasen så är det företaget som tillverkar dryckekärlen och inget inhemskt ölmått. Till min stora förvirring så står det inte sQhm utan sAhm. Följd av taskig logoframtagning. Kanske borde man som vår kära sektion i Linköping slänga X antal 100'000 i sjön på att ta fram ett nytt varumärke. Enligt uppgift ska förhållandet mellan den gula och gröna stapeln vara det så kallade gyllene snittet.


i-logga - SQHM?

Turist på nytt

image104


Tidigt uppstigande och Weisswurst-früstück på Stammgelände (TUMs skämt till centralcampus) var avstamp för en dag i promenadens och turistandes tecken. Som värsta kineserna gick resan via konst- och designutsällningar på Moderne Pinakothek (vad var oddsen för att Moi skulle in där?) till Mensans Apfelstrudel. Efter en till lunch avverkad efterrätt var det dags för dagens huvudmål. Olympiapark och BMW-Welt.

Till vårt stora förtret är dock simhallen (just denna helg!!) stäng pga ett simhoppsjippo med kändisar. Tyskar. Promenaden tog oss runt nästet upp på utsiktshöjden, via mega-ulkarna i konstgjorda sjön och in på skrytbygget.

Döda i benen och slut efter 8 timmars Minga-sightseeing är det snart dags för en välförtjänt Spagetti och köttfärssås. Har man en "italienare" på besök så har man.


Weisswurst - Moderne Pinakothek - Apfelstrudel - BMW-Welt
Överst Olympiapark


Brutalt

Är det mänskligt att gå upp innan 7? Jag tror inte det. Fysiskt omöjligt att lyckas prestera med en dålig start på dagen! Om 32 min rullar U6 Garching-Forschungzentrum från perrongen på Giselastrasse. Återigen med en CJ utan hörlurar och mp3.

Jag som vill lyssna sönder min nyvunna kärlek (wir sind helden - denkmal) och kunna slumra in efter två stationer med vetskapen om att powernapen, am mindestens, blir 20 minuter lång och härlig. Here we come fg!

Drivs av vad?

Hemma i Sverige får jag aldrig ett sug efter fil och müsli. Här nere kan jag hälla i mig mängder av den billiga kefir-kopian. Det finns ingen botten. Vad är det som driver begäret? Är det vetskapen om att det är nästan som hemma eller bara ännu en period?

L Å T E N är numer identifierad och nästan sönderlyssnad. Tyvärr har det öppnats en avgrund i min annars så underbara tillvaro. Ett stort svart hål. Ångestladdad måste jag imorgon åka till reaktoromgivningen UTAN min mp3-spelare eftersom mina epa-hörlurar idag tackade för sig.


-----Tips---
wir sind helden - denkmal
silbermond - das beste
plain white t's - friends don't...
nena, olli & remmler - kann nix dafür
alex c - du hast den schönsten...
paramore - miracle
snow patrol - chasing cars
hit the lights - bodybag
----------

>MISCHUNG<


(fd) Mårten - Jag i portugalbuske - Sytekursen - Stilar i Skavsta

Urlaub

Snart. En månad och två dagar till flygplanet lyfter från Franz-Joseph Flughafen utanför Mÿnken. Helgens 2 månads-jubileum firades med brakmiddag, vilket då i princip kvartalsvistelsen också kommer göra med juldagarnas karakteristiska svull. Kanske får vi en vit jul i år?

Nog om hemresan. Tänk på allt som man vill hinna med på den tid som är kvar. Matcher, skidåkning, träning, plugg, utflykter, besök, middagar och biobesök. Året kommer gå för fort.

Har beslutat att jag numer är ledig även på måndagar. Medförandes en 5-dagarshelg. Idag, nu, jetzt är det dags att räkna på konstruktionsmaterial. Utan några vinande flygplan, utan irritationsobjekt och framförallt med ny musik i spelaren.

Hört silbermond?

Fjortonde februari. Plain White T's, Mynken. Är ni med mig?

Letar fortfarande efter LÅTEN. Hjälp mig, någon med koll på det tyska nattlivet!

Eller hur

Tråkigt att säga vad var det jag sa? Så jag gör inte det. Upprepar istället frågan från förra inlägget:

Vad krävs för att Lars Lagerbäck ska avgå?


Svartsoppedebuten gav mersmak, liksom gåsen och alla andra läckerheter. Läge att springa av sig?

Underligt

Ställer klockan på 9. Vaknar 11, trött som ett as. Pallrar mig upp, värmer på spagetti och köttfärsås samtidigt som jag plöjer igenom Plain White T's skivor, läser aftonbladet och dricker kaffe ur plastmugg. Lunkar ner mot U6ans 1223-tåg för att hinna ragga labb-partner innan dagens Übung. Tror ni tyskarna meddelat mig att det inte var något? Inställt, bommat och folktomt! Vad har jag missat? Tydligen går de grundkurser i Mind-reading och Kvalificerad gissningsteknik i tyska gymnasier, för inte hade jag sett ett uns av information som tydde på att jag från nästa vecka måste übunga med maskinare.

Vad krävs för att Lars Lagerbäck ska avgå?

Det nalkas helg

Bara fyra futtiga timmar i FG sen är den här! Heldagsseminariet imorrn känns lika lockande som att räkna Werkstoffkunde, skotta snö eller bädda sängen. Alla är eller kommer bli måsten. Likt Svedala, på den gamla goda tiden, föll i dagarna vinterns första bestående flingor och såhär dagen efter ligger faktiskt ett sporadiskt vitt täcke på marken, elakt påminnandes om att en löptur troligtvis skulle resultera i blåmärken och fläskläppar.

Vad ska gamarna ha i julklapp? Dags att tänka Bayerskt, ingen Tessie här inte!

--
Dagens nyhet för alla djurgårdare: Oremo "klar" trots att brajjen och sillstryparna fortfarande är kvar i matchen. Tacka herr Laul. Inte alla indianer i kanoten på den tomten.
--
Veckans nyhet är nog det faktum att torsdagen den 6e december (finlands sak är vår?!) är ledig, vilket resulterar i en härlig longweekend och oanade möjligheter. Ska man spela matcher i Heidelberg, åka skidor eller utflykta? Eller kanske fira Finlands 80-års dag? Nej.
--
Jag har nu snart 3? pant i bokhyllan. Är det värt så mycket pengar för att kånka till affären?
--

Smak av hemlandet

Av allt man hade önskat ner var det tacokryddor och svenska havregryn som fann sin väg genom tullen. En morgon med (motsvarande) lingongrova, ost , fiberhavrgryn, äppelmos ,mjölk (fetthalt << 10%) och multivitaminbrus kändes som en Linköpingsstart. På väg till tunnelbanan insåg jag hur skönt det var att slippa sitta på mongo-cykeln i slättstadens eviga motvind på väg över Rydsängen. Slippa glappande kedjan upp för märkesbacken och tvingas parkera cykeln på andra sidan den stora vattenpölen. Men vad gör väl det när man får en kopp kaffe för besväret?


Om en månad och 7 dagar bär det av norrut. Tänk hur 4 månader kan springa iväg så fort. Innan ni vet ordet av sitter man på sitt feta i C1 och kräks över en torr mai-professor. Grattis världen.

Älskade Tyskland!

Underbart att de går ut med information om inställda föreläsningar till oss vilsna utbytingar! Kanske lika bra egentligen för herr professor (+diverse suspekta förkortningar) lyckas ändå bara reta upp mig varje tisdag. Skriver som en högerhänt med bruten högerarm och hans tal ska vi inte prata om.

Helgens nyhet är förövrigt att Italien och Frankrike har högre levnadskostnader än Tyskland. Mycket intressant.

Vardag

Liksom varje år försvann födelsedagen redan innan den kommit och dagen blir den första i samma vardag. Veckan började med utebliven flygplanskastning och familjebesök och kommer avslutas med datorlaboration och mårten gås.

Dags att åka utanför stadsgränsen.

Tjugotre år senare

Var har åren tagit vägen:)? Född i Stockholm, via Carlbergsvägen och Roslagsgatan till Lidingö. Pitoreska Bo, beskyddande Skärsätra och mångkulturella Högsätra banade vägen via natur ner till Linköping, med mellanlandning i marinen. Sidosysselsättningar som golf och tennis ligger på is, håglösa försök att bli något inom fotboll, basket eller ishockey skrotades redan på embryostadiet och min nuvarande kärlek innebandyn tog sin väg via diverse lidingölag till Linköpings studentserier och nu Regionalliga süd.

Tjugotre jordsnurr senare har han inte varit längre från Europa än på Turkiets turkiska sida, inte djupare än 5 meter och inte högre upp än ett flygplan. IG på ett kycklingarbete, full pott på Finland och intet att förglömma ett långhårigt framträdande i ordjakten.

Somrar spenderade på västkusten fångandes krabbor, i Årsta Havsbad med galna grannar och på Securitas med automatväxel. Vad händer sommaren som kommer? Älskade Tyskland har förskjutna terminer, men EM är ett måste!

Lurk, Syte, CJ, Cijeh, Pamela, Charlie, Spiceboy, Calle, Carlis, Caoa fyller ojämnt.

Vinterrustad

Slutligen! Det krävdes lite bifogad shoppingmani för att få pamela att inhandla vinterkläder! Dags för avgång mot godtycklig tysk restaurant och senare Jägermeister. Kan ju inte sluta mer än väl.

Kylslaget

När det blir obehagligt att slinta ut med ena benet från täckets skyddande hölje är det dags att brassa på elementet. Var man än går biter kylan in på bara kroppen. Inte ens en fotbollsmatch på den glödande röda Allianz Arena förmådde värma mina isklumpar till fötter. Den kalledande betongläktaren satte sina spår, liksom upplevelsen att ha sett en riktig arena i jämförelse med löparbanehelvetet eller öststatsblocket på hemmaplan.

Helg idag trodde ni! Men icke. Om 18 skoltimmar traskar jag in mot Kaufingerstrasse för att möta upp helgens besök. Kl halv 6 imorgon är jag fri för (officiellt sett) 1.5 dygn.


Dags för dagens reningsrit. 15 piskrapp, stålull och taggtråd. Skönt med en dusch.


Stormsteg

Hösten banar sin väg genom historien med stormsteg. Föreläsningarna avlöser varandra och om mindre än två månader är man åter i Ultima Thule. Underbara norden?! Det är fanimej ruggigare kyla i München. Eller beror det på bristen på vinterjacka?

Snart avlöser även besöken varandra och kombinerat med födelsedag, svenskt stammtisch, innebandy, fotboll och diverse helgaktiviteter kommer julafton vara precis runt knuten. Oj vad lill-hitler kommer tycka det är bra att svensken är på hemmplan. Tänk vad det hade kostat att duscha över jul! För att inte tala om hur mycket kylskåpet fått jobba på att kyla julmaten.

Här åker man till Mynchen för att, som bonus, slippa irritationer på hemmplan. Men vad medför inte dagens IT-samhälle?! Den förbannade syrsan Lars Lagerbäck syns med sin dubbelhaka på var och varannan svensk nyhetssida där han stolt förkunnar sin maktfullkomlighet genom att återigen ta ut sidled, taco och prilla. Snälla! Legalisera mord på irritationsobjekt och uppblåsta idioter. Jetzt!!


Kaffesump

Veckans första dilemma. Här sitter man småtrött, smågrinig och jävligt kaffesugen. Kaffekokaren står med sina kumpaner burken och filterboxen i vänsterhörnet och bara väntar på att nyttjas. Väntar på att få avge det där härligt puttrande ljudet och sprida doften av pigghet. Men vad väntar jag på? Självklart får jag nu betala för att jag burit hem maten på tyskt vis de senaste gångerna (i godtycklig varukartong funnen i butiken) och nu inte har någonstans att dumpa kaffesumpen.

Snart kickar veckan igång med flygplansorgie i Garching. Dessa underbara maskinettor.

 


Respekt?

Trodde ni tyska högskolestudenter (kanske bara gäller maskinettor?) hade respekt för utbildningen och professorerna?

Tänk er tyska ungdomar i sin mest arroganta gestaltning. Tänk er sedan en föreläsare som villigt duckar för de små svinens papperskreationer. Det är så mycket man kan förklara med ett ord här nere: tyskar! Bäst hittils måste ändå vara de äldre professorernas egna små slynor. Doktorander eller annan godtycklig grå gestalt som sitter och väntar på "apport" vid första bänkraden. Spring!

Leberkäse är uppenbarligen poppis. Ser så förbannat äckligt ut bara.

RSS 2.0