Den som spar han har

Nu får jag sota för min lathet under söndagen. Ingen mat och affärerna är stängda. Hur som haver bär det nu av ner mot Wiesn för en dag i ölens tecken. Lika roligt som det är att vara där, lika mycket längtar jag efter att få träna bort de förbannade maasen. Måndag är det inskrivning, språkkursstart och inköp av tbanekort. Sen borde alla de stora svidande utgifterna vara avbockade?!

Jag har müsli! Torr middag.

Dagen efter dagen före

Att tro att man dagen efter en pubrunda ska orka stå med ett enliters-stop och hoppa på tyska träbänkar är nog att vara aningen naiv. Självklart har vi de brömda undantagen som bekräftar regeln, men inte idag.

Sidpisk

Bultande tår, genomblöta tygskor, piskande sidregn och koncentrationsläger. Ingen bra kombination. Tyvärr måste jag säga, pga turistifieringen av Dachau, kändes besöket nog inte så verkligt och påträngande som jag hört att det ska göra. Barackerna var rivna men huvudbyggnaden var en odyssé från kuppförsöket till kapitulationen. Informationstavlorna berättade om allt från medicinska försök, specialfångar, lägerplaceringar och fångmärkningar till tortyrredskap och sjukdomsspridning.

Pest och pina. Regn!

Lika bra att beta av sevärdheter när någon annan tar initiativet. Överlåts det till mig, finns andra prioriteringar. Ett slott som Nymphenburg kan säkert vara sevärt en solig sommardag utan inslag av ryska gästarbetare och en inplastad huvudbyggnad. Besök som gårdagens späder alltid , mer eller mindre, på mitt inneboende agg mot allt som måste göras, måste ses och ska tyckas om.

Nymphenburg - X
Dachau - X


Inte lätt

Inte lett o va balt, men ballt o va est.

dirndl (?!) Något säger mig att jag aldrig kommer lära mig konsonantorgien till vänster. Dags för dagens löprunda i parken. Får hoppas för min egen skull att jag inte springer fel den här gången! Jag tror (!) att jag hamnade på fel sida Isar förra gången. Efter många om och men hittade jag dock en stig in i parken (via ett kontorskomplex) där en fin liten orienteringstavla stod. Synd bara att "Här står jag"-pilen hade ramlat ner.

Byråkratins förlovade land

Nu har orienteringsveckorna kickat igång. Gårdagens så kallade rundvandring skapade nog mer förvirring än säkerhet kring TUMs centralfilial. Guiderna (två spanska eldsjälar lyckades på något underligt vis få engelska och tyska att låta ganska lika. Troligtvis beroende på den starka iberiska brytningen. Kort efter turen samlades svenskkolonin över en bit mat (och givetvis en weissbier) för att sedan bege sig mot festområdet.


SKITBLOGGEN VÄGRAR TA BORT DET KURSIVA, SÅ NI FÅR STÅ UT


Dagen däremot. Vi ska vara glada som har adressändring.se och ett land där det faktiskt förkommer lite effektiviseringar. Efter ifyllande av 3 (!) i stort sett identiska blanketter (nu pratar jag bara om dem till KFV-anmälningen*) bar det av till flykting-kontoret och efter att blivit runthunsad och inskriven på två ställen är man idag officiellt en Münchener. Lägg därtill tunnelbanekorts-blanketten och försäkringsblanketten. Dagens bästa måste ju varit det faktum att vi inte kan köpa MVV-kortet* för än efter Immatrikulationen (inskrivning på skolan).


Någon som sätter emot att minst 10 papper till ska fyllas i innan skolan börjar på allvar?


Hur som haver. Hungriga och förvirrade gav vi oss av till en billig restaurant för att avnjuta den 7e eller 8e restaurantmåltiden den senaste veckan. (Visst räknas onyttigheter som McD som restaurant?) Maten hade knappt hunnit lägga sig innan flocken gav sig av mot uppsamlingsplatsen inför dagens begivenhet: Das Bourne Ultimatum. Notera bestämd tysk form. Dubbningen var förvånansvärt skickligt gjord, men frågan kvarstår dock: VARFÖR?! Det finns ingen rimlig förklaring till varför man aktivt vill åsidosätta ett världsspråk som Engelska. Don't mention the war? Personligen tror jag inte att tyskarna är bättre på tyska, än vad svenskarna är på svenska (om nu argumentet skulle vara att bevara det inhemska språket). Ni anar den sedvanliga dahlbergska bitterheten? Inte då. Filmen var till belåtenhet och rädslan för att råka ut för en ny Superman (Åka på akut kissnöd efter 30 min och sedan kallsvettas igenom 1,5h one-liners pga central stolsplacering) visade sig vara helt ogrundad. Off we go to Oktober Fest. (Again)
>*<
MVV - tunnelbanebolaget
KFV - förkortning för stället där vi skrev oss

Oktober fest

Ni anar inte hur stort det är! och en korrektion från gårdagen: Drindl inte Dirdl. Inte så lätt alla gånger.

Snart bär det gåendes av till centrala TUM och start av orientierungswochen i Audimax. Spannend! I övrigt så måste jag blivit solbränd om snoken igår, så röd som den var. (Inte kan det varit ölen heller?) Jag lyckades för övrigt ha sönder ett glas (stop eller vad f det kallas, ni vet dom där stora). Tyskarna runt omkring trodde jag var galen...

Skämt eller kolera

Ni kanske sitter där i Sverige och skämtar om dirdls och lederhosen? Det gjorde jag också fram till klockan sju i morse. Väl nere på Hauptbahnhof fick jag till att börja med hjälp av en mycket vänlig tysk med att köpa Bayern Single Ticket som gäller i "landet" hela dagen. (Inkluderar sträckan München-Dachau-Ingolstadt). Efter biljettinköpet hade jag dryga 50 minuters sightseeing på jordens största ap-bur. ALLA killar hade lederhosen (och en öl i handen kl 0700) och ALLA tjejer hade Dirdls (med en öl i handen). Lägg därtill störd urringning och några konstiga alpskor/högklackat. Ibland undrar man hur det står till:)

Arla

Tidigaste morgonen hittils! Strax ska jag traska ner i tunnelbanan och åka vidare ner mot Hauptbahnhof för att där. på något sätt, hitta tåget mot Ingolstadt. Bavaria Open går av stapeln idag och jag ska träffa mina nya (?!) lagkamrater. Har själv legat och funderat på vilken klass de kan tänkas hålla och jag har absolut ingen aning!

Gårdagen bjöd på mycket promenad, halvmycket öl och första, enda och sista pizzan på den italienska restauranten med 17 hovmästare, en ostmaskin och järndelar i maten. Det börjar märkas att Oktober fest kickar igång idag. När man möter fulla svenskar på toaletten till ett biergarten mitt i en park så är världen liten. Har ni hört den där: "Ring imorrn så ses vi"? Brukar väl ligga sådär mycket vikt i ett sånt uttalande.

Staden favoriserar storklubbarna


Som exil-lidingöare har jag sedan, den studierelaterade, flytten till Linköping för två år sedan haft öron och ögon på stadens policy i hall- och planfördelningsfrågor genom min styrelsemedverkan i IF Elpe samt som f.d. spelare i Lidingö IBK (Offensiv) och Lidingö IBF. Vad som slår mig i dessa tider, då någon driven själ planterat ett EKG-liknande tecken vid Lidingöbron och spikat upp BMI-tabeller i Stockby under parollen: "Hälsans Ö" är att staden favoriserar öns stora välkända idrottsföreningar och inte främjar öns bredd.


I Stockholms lägre divisioner förekommer, som redan uppmärksammats, ett antal heta derbydrabbningar på Aga-vallens gräs, mellan föreningar som Elpe, Ljungbacken och Sol de America. Lag som bildats på Lidingö, vill träna och vill vara lokalt förankrade. Vad ges de för möjligheter?


Att få träningstid och/eller matchtid på öns konstgräs är lika lätt som att handla en billig matkorg på Vivo Brevik. Öns medlemsmässiga tungviktare tar med stadens godkännande ut ockerhyror vilket tvingat våra kära fotbollslag att spela "hemmamatcher" i bland annat Aspudden; något som även föranlett diskussioner om att överge vår gröna ö. Är det vägen vi vill gå?


När öns "storlag" harvar i div 5 (Offensiv och snart IFK Lidingö) tillsammans med mindre konkurrenter bör väl alla seniorlag få träna på lika villkor? IBF Offensiv Lidingö och Lidingö IBF spelar i samma serie. Den förstnämnde har varje vecka tre trespektabla tider i jämförelse med sin seriekollega som på tisdagar, en dag i veckan, får nöja sig med en tid halv tio i Bodals Bollhall. Sina tre tider till trots fick storebror Offensiv i fjol åka hem med två derbyförluster i bagaget. Tänk vad som kan hända om alla tävlat på lika villkor?


Förklaringen som ges är ungdomsidrotten. Klubbar som främjar ungdomsidrott prioriteras och oavsett serie står vi idag med ett system där tungviktarna får tiderna och lilleputtarna får förlita sig på lagkänsla och talang. Hur ska en klubb som inte får tider någonsin kunna främja ungdomsverksamhet?


I dagsläget verkar åtminstone inte favoriseringen av IFK Lidingö ge frukt. Degradering till femman, efter en rad avhopp och spelarflyttar, gör att man börjar undra om det är till Stockholm eller Ingenstans som Lidingö vill skicka spelare? Bör de inte stanna inom öns gränser och sätta oss idrottsligt på kartan?


Hjälp öns föreningar till mångfald om ni vill leva upp till epitetet Hälsans ö! Är det två allsmäktiga föreningar vi vill ha? Den ena som förvaltar Stockholms femte största aktiva medlemsantal så väl att de halkar ner i div 5 och den andra som på liknande sätt slarvat bort generationerna 83-86 så till den milda grad att det idag, från juniorlagen 2000-2003, inte återfinns en enda spelare i klubben. Tre av dem representerar dock lokalkonkurrenten. Det kallar jag mångfald och ungdomsverksamhet det.


Donnerstag

Bakfyllan som på beställning. En kväll i svengelsk-tysk anda slutade på 089 till tonerna av tuggummipopens mästare: Justin. Vin, Vodka, Öl och Jägermeister. Inte OK! om du vill vakna till en oskriven dag. Dagen var redan stämplad när jag vältrade mig över sängkanten och hällde i mig ett glas vitaminbrus. Stämplad med ordet: SEG.

Två svenska utbytesstudenter, två färdigpluggade tyskor och en lufthansapilot. Hade tyskan bara varit lite mer uppdaterad kanske man kunnat hänga med bättre. Nu blev det så mycket på en gång att man kanske förstod sammanhanget men hade svårt att komma in i samtalet pga den grammatiska rädslan som fortfarande ligger och skaver. Till pluskontot kan läggas det faktum att det idag var mitt blott tredje dygn på kontinenten och ytterligare 300 följer.

Är det sant som de säger (tyskan som varit i Sthlm på utbytesår) att det varje tisdag klockan 22 skriks i "Lappis". Tror jag håller mig borta.


Kontaktuppgifter för den som håller sig undan facebook:


Carl Johan Dahlberg
c/o Lipp
Kaulbachstrasse 85
80802 München, GERMANY


+491577-3805387 (gäller inte än, men snart)
msn: diddelurk@hotmail.com
skype: diddelurk


Spännande upptäckt på Lidl idag: inga korgar! Alla kunder gick omkring med varorna i famnen som om det var världens mest naturliga sak och tanten i kassan sa inte hur mkt jag skulle betala utan bara stirrade ner i bandet. Känns som de försöker locka nya kunder.


:::
www.mtv.se/reklamfilmer
www.tv-links.co.uk
:::
special d - you
hit the lights - bodybag
plain white t's - write you a song
:::
julle hund
buzz lightyear
:::

Münchener Freiheit

Alla pratar om det. Men ingen vet vad det är. Kanske dags att traska den dryga halvkilometern norrut och undersöka; dels "friheten" och dels alla barer på vägen (!). Har nu på två dagar hunnit med två löprundor, två rajder genom stan, åkt tre tubbelbanelinjer och fikat i tre stadsdelar (visst är jag duktig). Kanske låter mer än vad det är, T-banevanan sträcker sig till som mest till 4 stationer längs en linje i en zon. Det finns totalt 16 st (om jag förstått allting rätt) med pendelnätet inkluderat.

Ikväll besöks vistelsen första bar och förhoppningsvis kommer inte årets första bakfylla imorrn utan efter wiesn-besöket om en vecka! (wiesn = oktoberfest för icketuriser). Löprundorna i den enorma Englischer Garten har inte bara gett mig (förhoppningsvis) kondition och måbra-känslor utan även lite koll på vad som erbjuds. Mitt i parken finns ett haussat kinesiskt torn med omliggande biergartens. Spännande! (men inte aktuellt under löpturen) och parkens varierande natur med allt från forsar, ängar, trollskogar till ankdammar och nudistbad lär vara ett sommarparadis. Bara runt knuten.

Utanför vår port har jag bargatan till höger bakom knuten (liksom tunnelbanan) och till vänster tornar den mystiska trollskogen upp sig. Det enda som fått mig lite purken hittils är det faktum att frau Lipp har en egen varmvattenberedare som bara klarar av en dusch/dag/person. Hårt när man nästan levt under strålen tidigare.

Little Sweden

Här har man laddat. Sett fram emot att äntligen komma igång med träningen. Vad möts man av? Detta förbenade regnmoln som legat som en svart mantel över hemlandet hela sommaren har följt med mig ner. Regnväggen drev mig till beslutet att nyttja min gamla brak-procedur på rumsgolvet och nu timmen senare har jag även hunnit med att kolla upp ett 40-tal glosor med sport och sjukdomsanknytning. (Kände mig oerhört seriös för en sekund).

Gårdagskvällen präglades i mångt och mycket av matthet efter resan. Upptäckten av att min Pepsodent "super-action-nånting" samt den eldrivna Braunen fortfarande befinner sig på ön fick mig att uppsöka livsmedelshandlaren på Tengelmarkt. Eftersom jag även glömt tvål, schampoo, duschcreme och raklödder såg jag det som ett ypperligt tillfälle att göra mig själv rättvisa och handla vuxna artiklar. Hur slutar det? Via McDonalds och Big Mac slänger jag mig utmattad och äcklad på sängen för att snart inse att jag glömde köpa både tvål och raklödder. Inte lätt alla gånger. Till min stora glädje är dock kranvattnet direktpumpat från Alpkällorna och håller klart drickbar kvalité.

OM man inte får en sommar, kan man inte få en höst?(!).

München

Finally. Äntligen drar det igång! Resan, via Berlin, gick smärtfritt och det enda abret var nervositetet över huruvida mina kära innebandyklubbor kommit fram hela och fina. Rullbandet stannade men inga klubbor syntes till! På väg mot bagagekontoret upptäcker jag dock min svarta klubbpåse som någon snäll (?!) själ lagt åt sidan. En 65E-färd med taxi senare stegar jag in i rummet där jag åtminstone till en början ska vistas. Snälla DIF ge mig en present!


Mindre än dygnet kvar

Snart är "sommaren" ett minne blott och höstens begivenheter och åttaganden kommer tågande med stormsteg. Apropå storm har grannen på ön ett eller fler antal dampbarn som ränner runt i huset som det vore nån förbannad hundkapplöpning. Inte nog med det. Den totalt omusikaliska och närsynta sonen spelar flöjt i tid och otid. Troligtvis skulle den låta bättre, nerkörd i halsen på monstret.

Sista veckan har varit sista på länge för väldigt mycket. Sista träningen med libf, sista förkylningen på Lidingö, sista resan till Linköping, sista middagarna med familj, släkt och vänner. Sista vadå? Sista för ett år? Vad kommer vara skillnaden mot att åka till Linköping för livet på Lidingö?

Femte året i rad med födelsedag på annan ort. Karlskrona, Åbo, Linköping, Linköping, München. Spännande. Linköping räknas iofs inte som "inte hemma" längre.

Saknas och saknad.

Återväxt

Hur kan man som förbundskapten gå ut och påstå att landslaget saknar åtrerväxt när man inte gör något åt saken? Det finns mängder av spelar som borde få chansen, men som verkar vara osynliga för vår torra duo vid rodret. Saknar ni återväxt och spelare utan internationell rutin? Ge dom det då!

Ska iväg och inhandla lite nödvändiga piller etc. Vem klarar en bakismorgon utan vitaminbrus och ibumetin? Resorb känns som fusk.

Sista resan till Linköping imorrn. Nostalgitripp på draget.

Eine Woche

Vad lämnar man? Allt och ingenting. Ösregn och irritation.


Startelvan:

Isaksson

Mellberg - Granqvist - Hansson - Edman

Bakirciouglu  - Källström - Linderoth - Wilhelmsson

Elmander - Zlatan


Jag hade helt glömt bort herr Granqvist i Wigan, men han är ju trots allt ordinarie i Premier League och Mellberg är numer högerback.

Nog om fotboll. Snart bär det av och jag kanske ska fixa det om fixas bör.


Idioti

Ponera följande val.

1. Du sitter på en restaurant och kyparen kommer fram och ger dig två dryckesval. Ett glas Möet Chandon eller ett glas Chapel Hill, båda helt gratis. Vad väljer du?

2. Du är ute på älgjakt och helt plötsligt står en älg och en hare framför dig. Vilken av dem skjuter du?

3. Plötsligt så händer det. Du kan köpa en trea på Strandvägen för samma pris som en i Rissne . Ska jag välja åt dig?

Vilken normal person som helst skulle valt första alternativet i alla tre fallen. Alla utom Lars Lagerbäck. För vår blinde förbundskapten anser tydligen att en skadeskjuten, rädd liten hare är mer effektiv än en sprudlande fransk-svensk bomber. De spelar ju i alla fall 0-0.

Gästinlägg av "Franz"

Nyinsatte skolministern Jan Björklund (fp) har knappt hunnit börja innan han kungör sitt första drag. I en pressrelease som når landets redaktioner senare idag offentliggör han regeringens beslut om att införa fisting som nytt grundämne i skolan.

Varför just fisting?

? Den svenska skolan ska bli bäst i världen och fisting ett ämne som signalerar progressivitet och nytänkade. Många elever kommer ut efter skolan helt ofistade och för många blir det en chock.
Men kan det inte skicka konstiga signaler till eleverna?

? Tvärtom, fisting är högst relevant, särskilt ur ett jämlikhetsperspektiv. Det ju ett av de få ämnen som tjejer har dubbelt så hög kapacitet i som killar.


Dimma

För många dagar i soffans våld har långsamt bildat en hinna över mina ögon. Vad är verkligt och vad är dröm? Jag går omkring som något zombieliknande omen. Långsamma, förväntansfulla rörelser. Imorgon är det dags (igen!). Allas eder CJ gör åter comeback i seriespel och vilken comeback det kommer bli!

För att leva upp till bloggens utlovade listning kommer här veckans (kanske månadens) viktigaste och/eller märkligaste händelser.


1. Pavarotti död, dead, tot. Kanske var det inte bara jag som såg ett lik i Turin?

2. Försvarsministerns avgång. Har man inte resurser att utföra sitt arbete kanske det är lika bra att lämna? Kanske, kanske inte. Nu försöker media få den nya till vapenvägrare trots att han ändrat ståndpunkt. Så går det till i ett rött "vända-kappan-efter-vinden"-samhälle.

3. Wilton till Qatar. Patetiskt och tråkigt att pengar kan ikullkasta en hel karriär. För det måste väl ändå vara fallet? Enligt tidningarna var DIF enda toppkonkurrent utan betydande spelarförlust, där den otroliga listan kan skrivas som följer; Kff/Ari, Gbg/Berg, IfE/Holmén, Aik/Wilton, HaIF/Kingson, Hbk/Tahirovic. Var någonstans tappade Dif/Concha i status mot exempelvis Tahirovic?

4. Mildmordet. Fyllebråk? Plötslig adrenalinstinn klarvakenhet och ett drastiskt beslut att slänga sig ut i det fria? Skulle brottet vara huliganrelaterat har fotbollen definitivt gått för långt. Ge sig på en sportchef som blandat ocg gett?

5. Konspirationsteorier kring Madeleines försvinnande. Har polisen sett för många "Mord i sinnet" eller Miss Marple? Statistiskt talar förståss allt för föräldrarna, men var finns logiken?

6. Växthuseffekten? Tromber och orkaner, floder, översvämmningar och stormar. Är det vår överkonsumtion som spelar oss ett spratt eller har naturen sin gång? Röstar på det senare. Felix.

7. Rondellhundar. Som tidigare nämnt längre ner i bloggen är företeelsen ett patetiskt påhitt. De österländska reaktionerna är för patetiska för att få ett högre rankat omnämnande.

8. Björklund ny partiledare. På tiden! Mr nasal och betongtråkig får harva klart i skymundan.

9. Skivsläpp den 11e september. Hoppas innerligt att Kanye säljer mer än 50 cent så att den hartandade och lovligt begåvade ghettonörden slutar sprida sket som han lovat.Måhända kanske ovanstående punkter skulle komma i annan ordning. Må så vara. Huvudsaken är väl att de får ett omnämnande. "Död åt Topsy, död åt Wolf, död åt alla Lederhosen"

Är det sant som de säger, att H&M har speciella "Leder"avdelningar i München? Värt ett besök!

var varför

Satt och förundrades över att kyrkan fortfarande går ut med konfirmationsinformation, på tåget hem. Var någonstans finns majoriteten ungdomar som praktiserar kristendom? Skulle man sammanställa en lista, á la seriös researcher (hint), skulle tyngdpunkten av ungdomar i aktuell ålder, med seriös tro, troligtvis ligga någonstans mot det österländska. Självklart kommer en skamligt stor del av den berörda protestantiska befolkningen genomföra sitt första elddop under några varma sommarveckor med diverse teambuildingaktiviteter, men tro inte det är för gud som motiverar. Om nu inte gud är de näras kontokort och presentaskar.

Undantag?

Självklart finns undantagen som bekräftar regeln. (Måste väl vara ett av de dummaste utsagorna?Hur kan ett undantag bekräfta en regel?)

(On)Off

Smart eller ogenomtänkt och dumdristigt?

En på OnOff inhandlad Samsung Y-sifferkobination-mp3-spelare med tillhörande försäkring samt ännu gällande garanti känns som ett hyfsat välskyddat objekt? Givetvis kan man förstå deras vilja att skicka iväg själva spelaren på teknikerkontroll om den rapporteras trasig. Men varför ska kunden behöva skriva på ett papper att det kostar 400kr OM de (inkompetenta) teknikerna inte hittar något fel? Utgången är givetvis uppenbar! OnOff med allierade sätter i system att Okeja allt som lämnas in, vilket medför en inkomstkälla på 400kr/naiv kund.

Det sjuka i sammanhanget är inte ovanstående faktum, utan den något störda policyn att genomföra samma procedur med hörlurarna till samma nyss nämnda mp3-spelare. Hörlurarna är bevisligen ur funktion vilket jag mer än gärna visade för den hånleende försäljaren, som trots det vidhöll att de måste iväg på kontroll och samma förbannade papper skulle skrivas på. Nej se du! Den gubben går inte igen. Tre veckors kontroll för ett par hörlurar? (Det är väl inte bara jag som anser att det är stört?)

Det måste kännas bra när kunderna får stå där med svansen mellan benen, betala 400kr och tro att de varit helt blinda när apparaturen inte fungerat två veckor tidigare. Min tro är den att OnOff har följande policy:

1. Sälj det dyraste de har på lager.
2. Pracka på dem försäkring (som inte hjälper ett skvatt).
3. Vid reklamation: Laga den tekniska apparaturen, ljug om att de inte finner fel eller ljug direkt (vad som är billigast låter jag vara osagt, 400kr får de ju ändå).
4. Snabbkurs i hånleende och brylkrämsanvändning.

(On)Off har förlorat ännu en kund (och många bör följa). De gjorde de i samma stund som den kära försäljaren förkunnade att kontroll av hörlurar tar 3 veckor (snabbt jobbat PG). Mina nya grundigsnäckor inhandlades smärtfritt på Elgiganten ett stenkast längre ner på gatan.

De må ha tagit 400kr i reparationskostnader på mp3-spelaren, sluppit ge mig nya hörlurar (ca 100kr) och prackat på inköparen en försäkring (500kr) med en totalt inkomst på 1000kr. Vad de däremot missar är försäljning av digitalkamera, extern hårddisk, framtida laptop, widescreen mm. Totalt värde? Livet är långt och 1000kr idag är inte 1000kr om några år. Smart eller ogenomtänkt och dumdristigt?

Bakfylla á la WikipediaBakfylla
, baksmälla, fysiskt och psykiskt tillstånd som följer efter berusning på etanol eller annat berusningsmedel.


Orsaker

Alkohol bryts ned i levern i två steg. Först från etanol till acetaldehyd. Acetaldehyden bryts sedan i sin tur ned till ättikssyra, som kroppen kan använda för att producera energi, därav ölmage. En viss mängd av den i steg ett bildade acetaldehyden bryts dock inte ned till ättiksyra utan fortsätter att cirkulera i kroppen. Acetaldehyd är en kraftig nervirritant och neurotoxin och kan orsaka stor skada i kroppen. Kroppens naturliga försvar mot acetaldehyd (och alla andra aldehyder för den delen) är cystein (en aminosyra) och glutation (en liten cysteininnehållande peptid). Dessa molekyler innehåller en sulfhydrylgrupp som är kemiskt aktiv mot aldehyder. Under sin kamp med att bryta ned aldehyder, immobiliseras cysteinet genom att omvandlas till cystin. Etanol inhiberar även insöndringen av hormonet Vasopressin vilket leder till kraftig urinbildning, något som förklarar uttorkningen vid bakfylla.


Symtom

En bakfylla kan ge ett flertal symtom. Beroende på hur kraftig bakfyllan är kan den ge följande symptom: torr mun, huvudvärk, extra känslighet för ljus och ljud, utmattning, frossa, illamående, kräkningar samt nedsatt balans. Baksmälla får man delvis på grund av att kroppen har blivit kraftigt uttorkad och detta kan minskas genom att man dricker en stor mängd vatten eller äter innan man går och lägger sig.


Behandling

Det finns många huskurer mot baksmälla med varierande effekt. Det finns även några olika kosttillskott vars syfte är att minska baksmällan, till exempel Bakis och Revigör. Dessutom används vätskeersättningprodukten Resorb som bakfyllekur av vissa.


Fyllemat man inte kommer ihåg är också fyllemat.

Patetiskt

En bild på den patetiska företeelsen rondellhund föreställande mohammed i en vägkorsning renderar i en än mer patetisk känsloyttring många hundra mil från vårt tryckfria land. Var tog humorn vägen? Vilka är så viktiga att de tror Mohammed står över allt vad humor och självdistans heter? Liksom Arla-krisen för ett år sedan känns dessa yttringar som ett problem storlek mindre jämfört med det faktum att vi har personer i Sverige som medvetet sprider budskapet utanför våra gränser i syfte att skapa rubriker och problem.

Var någonstans blev Fredrik Reinfeldt ansvarig för något som publicerades i Nerikes Allehanda? Det är som att påstå att Bill Gates ska stå till svars för fikadiskutionerna på Apple.

Patetiskt!

Religion är patetiskt. Andligt mumbo jumbo som får människor att koppla av och inte försöka. Religion får människor att tro att de inte kan ändra sina öden. Religion som dessutom får människor att förlora sin humor och självdistans är direkt farlig. Tämj lejonen!

Världens problem i frågan religion ligger i att dess världsmakt är en av de värsta syndarna. Landet som personifierar dubbelmoralen kan inte, och kommer inte, någonsin tämja sina muslimska antagonister. Aldrig. Och det är, och ska inte vara, någons mål. Låt världen ha sin gång. Utan involvering från främmande statsmakter kan marknadskrafterna styra om fokuset från Allah till Apple. Koranen kommer ersättas Gula sidorna.

Tro är ett svar på rädsla och svaghet. Gräv ner stridsyxan, backa hem och låt dem skönja eftermiddagssolen ostört. Utan granatregn och kamouflageklätt, amerikanskt white trash runt husknuten. Precis som under årens lopp verkar resten av världen ständigt ligga ett steg efter. (Givetvis finns undantagen som bekräftar regeln).

smygande ångest

Sakta kommer flyttångesten. Eller är det ångest? Skräckblandad förtjusning som jag kallat det hittils känns som huvudet på spiken. Dags att bryta upp, flyga iväg och sedan komma tillbaka till tryggheten. I dryga året i alla fall.

Alla upplevelser staplas på hög, dokumenteras i album, lagras som minnen, ärr, listor, tabeller, artiklar, spalter, film, sägner och lärdomar. Dags att ta nästa steg.


RSS 2.0