dubbelmoral eller självdistans

Att kunna driva med sig själv, andra och samhället borde vara en fast punkt i tillvaron. Självklart ska inte brist på seriositet genomsyra våra liv, men självklart måste man få skämta om allt, om minoriteter, enskilda personer, sig själv, saker, företag eller till och med din mamma. För det viktiga är väl ändå vilken andemening narren i fråga har med sina utsagor?

Står en nynazist med stålhettor och bombarjacka prydd med diverse diffusa kors över högerarmen kan man självklart ifrågasätta hur sunt och fördomsfritt hans nyss dragna judeskämt är. Skulle samtidigt en person av judisk tro kläcka ur sig samma vits, skulle han plötsligt hyllas för sin självdistans och sunda förhållande till sin religion. Ta Öz Nüjen som exempel.

Vad jag vill säga är inte det att det är orättvist att nazisten inte får (eller för den delen bör) dra liknande skämt. Saken är den att alla som inte tillhör utpekad minoritet helt enkelt stämplas som rasister, smygrasister eller dubbelmoralister bara för att man inte får röra det som i jante-Sverige stämplats som Tabu. Släpp tyglarna och slappna av. Var tog humorn vägen.

Det enda som är alla (nästan i alla fall) människor heligt är livet och dess återväxt. Därför kan man nog förstå varför Schyffert mötte de reaktioner han gjorde när han under sin humorturné sökte hur lågt man kan gå. Barn är inte ok. Tydligen. Hade det varit o-ok som rasistskämt hade den blåögde svensken blundat och klagat i det tysta. Nu möttes han av burop. Svensken har talat! (åtminstone som sina förfäder Neandertalarna).


fult och äckligt

Ibland, när vissa ord uttalas och används i en situation där de inte hör hemma kommer en uppbubblande ilska och upprördhet. Det finns två kategorier: Ord som i sig ofta är helt harmlösa och i vissa sammanhang kanske till och med frekvent används av en själv samt de ord som av sin självaste existens sprider ilskan i kroppen. Varför? Troligen är det personligt och har sina rötter i någon händelse långt bak i tiden eller så är det bara avskummets avkomma till ordboken.


flytningar - vi har nog alla sett reklamen om illaluktande flytningar. Popcorn eller annat tilltugg tappar liksom glansen


bulle - OK att inmundiga till kaffet. Inte ok att ringa efter under krogkvällen. Taxi tror jag bestämt det kallas.


game-plan - säsongens modeord i svensk fotboll. Lär er spela först!


syster - syster har vad jag vet en eller två gemensamma föräldrar med sitt syskon. Inte 3 år i skolan, eller en föreläsning på universitetet.


När jag låg och vred på mig innan ögonen slöts i natt hade jag betydligt fler och mer markanta exempel på tungan. Kanske kommer de framöver. Nu är det dags att njuta av tiden som är kvar, för man vet aldrig när det blir roligt nästa gång!


Os[tk]aka

varför skriva nu när man har liggsår efter en helg i sängen? Den som det då visste.

Klüft är skönhetsmässigt i klass med Alshammar, Tevez och Rooney, men är förbannat skicklig på det hon gör (i likhet med ovan nämnda elitidrottare). Endast två dagar har förlöpt i öst och än finns mycket att plocka av. Tänk vad dessa arrangemang kan rädda en ledig vecka.

Idrottens skönhetsmissar:

1. Carlos Tevez
2. Caroline Klüft
3. Therese Alshammar
4. Victoria Svensson
5. Franck Ribery
6. Wayne Rooney
7. Kicki Bengtsson
8. Susanne Ljungskog

Hjälp mig fylla ut listan. Och ja ni får väl tro att jag är ytlig då. Ni som dömer folk efter deras bloggar.

Puss o kram alla glada


sevärdheter

Enligt uppgift ska Münchens vilsna utbytesstudenter på studiebesök till Dachau. Går ju varken att klaga på eller skämta om.

"Don't mention the war"

Apropå Dachau. Treblinka -class of -45-t-shirten som Emma Andersson bär i Ursäkta Röran måste ju vara en TV-klassisker. Liksom hennes entusiastiska beslut att ge Riefenstahl en chans.


Har ni sett den som gjorde det?Den som gjorde vad? Till att börja med kan vi ju försöka utröna vilka ljushuvuden till televisionsmarodörer som kom upp med idéerna om oddasat, kvällsöppet, capish, ID, anders & måns, law & order, tv4 film, kobra, raggadish, trav, kvinnofängelset, seinfeld, nanny, hem till gården, update... listan kan göras lika lång som tv-tablån. Lägg därtill kanalernas oförmåga att sända filmer som inte är stenåldersmärkta. Veckans höjdpunkt? If you seek you will find...ÐÏððερεðïα


Bi - social stekel
{Ci - Beteckningen för Curie, icke-metrisk [3700000000 Bq]}
Di - mjölk från däggdjurshonor [ingen enhet]
Fi - aka Phi φ , bokstav 21 i grekiska alfabetet [500 i joniska talbeteckningssystemet]
{Gi - Glykemiskt index alt. Iso-kod för Gibraltar alt. förkortn för Gibi alt. am. militär}
{Hi - Hjälpmedelsinstitutet}
{Ki - Sumerisk gud alt. förkortn. för Kibi}
Li - kinesiskt längmått. [Finns i korsord men ej i betapet] - [500 m]
{Mi - Förkortn för Mebi ≈ Mega}
Ni - Personligt pronomen alt. kemisk beteckning för Nickel
Pi - [3.14159...]
Qi - livsenergi i kinesisk folktro
Ri - Japanskt längdmått [3927 m]
{Si - härledd enhet alt. sloveniens toppdomän alt. ja på sydländska}
{Ti - Alternativt namn till guden Tyr alt. förkortn. för Tebi alt. Iso-kod för språket tigrinja}
Vi - Matkedja alt. personligt pronomen
Xi - aka ksi m.fl ξ, bokstav 14 i grekiska alfabetet [60 i joniska talbeteckningssystemet]Nattuggla, är den största av nu levande slashasar. Nattugglan häckar under semestertider och är verksam nattetid för att undvika ljusets faror.
tysk olja - svensk dryck

Tänk er förvirringen. Den lönnfete, illa klädda, sandalbärande svenska bonnläppen sätter sig under europasemestern på en tysk restaurant. När insikten slår honom, att hans smått patetiska skoltyska från det där året innan målbrottet inte ens räcker till att kalla på kyparen, griper skämtet till turist efter minsta halmstrå och erinrar sig vad far besserwisser altid sa. Tyska kan man, det är bara gissa. Det brukar bli rätt.

Öööl. Brölar avskummet.

Som på beställning flödar oljan som "bier" på oktoberfest.

Nog med groteskt långa meningar. Öl (på svenska) bryter ner det man försöker bygga upp. Dags för uppryckning!

ett ord. fler betydelser

Du vaknar upp, gnuggar dina sömndruckna ögon och upptäcker till din barnsligt uppbubblande lycka att de första flingorna fallit utanför fönstret. Så underbara att se trots att du vet att det dröjer innan det första lagret snö lägger sig på allvar. Efter startskottet kommer kylan smygande. Den tidigare råa hösten, med alla dess biverkningar, har passerat och den iskalla vintern står för dörren. Iskall som en självsäker dräpare på offerjakt. Finns det perfekta mordet? Finns det perfekta substantivet, oavsett kategori?

Perfektionen kanske?


"With, all due respect sir, you demanded perfection. Now I ain't saying I'm perfect, none of us are, but this team; we are perfect. We walked on this field that way, and if it is, all the same to you coach, we intend to walk off that way."

>>Julius Campbell, Remember the Titans<<


Tomten - Tomten  >>Var bor tomten?

Far - Far  >> far far? nej farfar forFör att återknyta till diverse hat-diskussioner, kommer här Carl Johans efterlängtade topplistan över de mest enerverande och tillvarosförpestande personerna i den offentliga världen.

1. Rolf Lassgård
2. Lars Lagerbäck
3. Göran Persson

4. Jonas Gardell
5. Ernst Hugo-Järegård
6. Povel Ramel
7. George Bush
8. Shaun Atci
9. Anders Frisk
10. Liza Marklund

Bubblare: Lars Ohly, Suzanne Sjögren, Bojan Djordjic, Malin Svedberg, Anna Pohjanen, Shaun Atci, Nalin Baksi, Simon Bank.

Att notera för den nitiske: De enda jag har ett djupt rotad hat mot är våra kära medaljörer, vilket mångt och mycket grundar sig på ren och skär irritation över att inte kunna stoppa förfallet.


drogernas förbannelse

Vissa ägnar sig åt hälsovådliga substanser, andra fastnar för kaffe och farliga tidsfördriv. Förbannade fm.

Betygsättning av sommarens tidsfördriv

Jens Lapidus
- Snabba Cash (8)

Lars Bill Lundholm
- Östermalmsmorden (5)
- Södermalmsmorden (6.5)
- Kungsholmsmorden (7)

Leif GW Pehrsson
- Lindamordet (4)

Stieg Larsson
- Män som hatar kvinnor (9)
- Flickan som lekte med elden (9)
- Luftslottet som sprängdes (9.5)

Michael Connelly
- Poeten (8)
- Fällan (7)
- Fallet avslutat (6)

Marie Ljungsedt
- Den du inte ser (6)
- Den inre kretsen (7)

Karin Alvtegen
- Svek (7)
- Saknad (6.5)

Lycka

Jag ser ljuset i tunneln. På vägen passerades en fackla i form av en obeskrivligt skön derbyseger och om dryga 30 timmar är jag en fri människa, fri att ta nästa steg.

Sedvanligt söndagsångest

Varför finns söndagar? är det inte jobb, är det skola eller rent och slätt bara söndag. Tv4 har slutat sända några bra filmer och Svt sänder på sin höjd ett avsnitt av miss Marple (vilket i sig är lika amuserande som ett hål i huvudet). Det värsta är nog att om söndagen ströks, skulle man inte uppskatta lördagarna heller:) Logiken gör sig gällande under stundande spöktimma.

Förövrigt är Onoff skojare (liksom Siba). Lämnar man in mp3:n funkar den när de testar den (tur) och skrivande får punga ut med en smärre förmögenhet för att de inte funnit något fel. En vecka senare är den tillbaka i samma skick som innan inlämnandet. Dags för inlämning? Då går det 48 h och fanskapet fungerar igen. Vad gör man?nattöppet

den nattlige bloggaren skriver igen. återigen, dag 2 av 5, sitter jag här efter ett halvtimmeslångt gympass och pustar ut innan jag åter fattar ratten i ett sista desperat ryck för att undanröja efternattens sista måsten. Och, som så många nätter tidigare så har även dagens ensliga strapatser resulterat i funderingar och tankar åt alla håll och kanter. Hur ska man göra då? När ska man göra det? Var ska jag vara? Varför si och varför så? Och ingen av frågorna ligger ens i närheten av det jag sysslar med under tankarnas fortlöpande. Framtiden.

När är det dags att inse att den kravlösa ungdomen övergår i den stagnerande, arbetsföra vuxenheten? Inte än.

Ensamheten

Finns det inte en by med det namnet. "By" med mindre än tjugo invånare, varav en är armbryterska? Hur som helst skulle det nog vara mitt helvete. Här sitter man i början av slutet och undrar var världen tagit vägen. Gemenskape´n från gårdagen är inte här och ändå finns livet på andra sidan stan. Fem ynka dagar ska man stå ut. Fem dagar, nätter, innan man går ut och inandas den friska Stockholmsluften på morgonen den 15e augusti. Därefter rullar planet upp på sin månadslånga startsträcka mot Tyskland.

Ich komme bald zurück

Desperationens förbannelse

Ivrigt knappandes på telefonens slitna knappar, satt den lätt nervöse planeraren på Securitas med falska förhoppningar om att en femfaldigt väckt alibiväktare skulle förbarma sig över mittveckans två arbetsnätter. Icke. Personen ifråga hade förutom att orsakat upprepade uppvakningar även benämnt skrivande "mannen", vilket, för den oinsatte i lurkans oskrivna regelbok, klassificerar vederbörande i samma kategori som personer påförda foppatofflor eller med förnamn avrundade med den lätt kriminella stavelsen -y.

Enligt min än så länge knapphändiga empiriska undersökning kan det konstateras att Securitas smärtgräns vid desperata mutförsök ligger klart under 50 extratimmar/pass. Fortsättning följer nästa vecka då oddsen för diverse "mannen-sms" (eller tidigare "grabben" - tydligen har jag vuxit under sommaren) är lika lågt som att Valencia piskar Elfsborg innan bonngänget ens vet att de landat på Iberiska halvön.

Dagens nostalgitripp var annars en av höjdpunkterna på länge. Bodals bollhall andades lika lite som under de sista åren våra matcher förlades till gastältet och spelet lämnade långa stunder mycket övrigt att önska. Trots detta fanns intentionen till det fornstora spelet, men Högsätrafemmans nästan intakta uppställning fick dock ge vika efter en rafflande 22-målsmatch, efter att det något äldre motståndarlaget lättat in en rad långskott och skarvbollar via den något förvirrade bloggskrivaren.

Sommarens boksamling:

Jens Lapidus
- Snabba Cash

Lars Bill Lundholm
- Östermalmsmorden
- Södermalmsmorden
- Kungsholmsmorden

Leif GW Pehrsson
- Lindamordet

Stieg Larsson
- Män som hatar kvinnor
- Flickan som lekte med elden
- Luftslottet som sprängdes

Michael Connelly
- Poeten
- Fällan
- Fallet avslutat

Marie Ljungsedt
- Den du inte serVad har ovanstående tre bilder gemensamt?

sommarplåga

Det som så ofta brukar vara myggen, getingarna och de konstant växande lökringarna har i år bytts mot väderpresentatörer. Ihärdigt lovandes bättre väder. Varje gång med samma resultat: Regn! Det går inte en dag utan en skur, inte en dag utan vetskapen om att morgondagen är lika oviss som väderförändringarnas orsak.

Positiva med regniga dagar är att man har en anledning att ligga på sofflocket utan att kallas lat. Plöja böcker och serier i en takt som skulle få vilken drumslagare att se rött. Visste ni förresten att Paolo Roberto inte visste om att han var med i Stieg Larssons böcker? Stieg hann dö innan boxarkungen (?!) hann tillfrågas om det var OK. Nu hör det väl till saken att  mannen framställs som hjälte i vår tids mest omtalade och uppskrivna kriminaltrilogi, så varför klaga?

Tredje natten i natt.

Bayern München Saison 2007

DATUM ZEIT LIGA BEGEGNUNG ENDSTAND    
 
11.08.200715.30 UhrBLFC Bayern - FC Hansa Rostock 
 
18.08.200715.30 UhrBLWerder Bremen - FC Bayern 
 
25.08.200715.30 UhrBLFC Bayern - Hannover 96 
 
02.09.200717.00 UhrBLHamburger SV - FC Bayern 
 
15.09.200715.30 UhrBLFC Bayern - FC Schalke 04 
 
21.-23.09.2007BLKarlsruher SC - FC Bayern 
 
25./26.09.200720.00 UhrBLFC Bayern - FC Energie Cottbus 
 
28.-30.09.2007BLBayer 04 Leverkusen - FC Bayern 
 
05.-07.10.2007BLFC Bayern - 1. FC Nürnberg 
 
19.-21.10.2007BLVfL Bochum - FC Bayern 
 
26.-28.10.2007BLBorussia Dortmund - FC Bayern 
 
02.-04.11.2007BLFC Bayern - Eintracht Frankfurt 
 
09.-11.11.2007BLVfB Stuttgart - FC Bayern 
 
23.-25.11.2007BLFC Bayern - VfL Wolfsburg 
 
30.11.-02.12.07BLDSC Arminia Bielefeld - FC Bayern 
 
07.-09.12.2007BLFC Bayern - MSV Duisburg 
 
14.-16.12.2007BLHertha BSC - FC Bayern 
 
01.-03.02.2008BLFC Hansa Rostock - FC Bayern 
 
08.-10.02.2008BLFC Bayern - Werder Bremen 
 
15.-17.02.2008BLHannover 96 - FC Bayern 
 
22.-24.02.2008BLFC Bayern - Hamburger SV 
 
29.02.-02.03.08BLFC Schalke 04 - FC Bayern 
 
07.-09.03.2008BLFC Bayern - Karlsruher SC 
 
14.-16.03.2008BLFC Energie Cottbus - FC Bayern 
 
21.-23.03.2008BLFC Bayern - Bayer 04 Leverkusen 
 
28.-30.03.2008BL1. FC Nürnberg - FC Bayern 
 
04.-07.04.2008BLFC Bayern - VfL Bochum 
 
11.-13.04.2008BLFC Bayern - Borussia Dortmund 
 
15./16.04.200820.00 UhrBLEintracht Frankfurt - FC Bayern 
 
25.-27.04.2008BLFC Bayern - VfB Stuttgart 
 
02.-04.05.2008BLVfL Wolfsburg - FC Bayern 
 
06./07.05.200820.00 UhrBLFC Bayern - DSC Arminia Bielefeld 
 
10.05.200815.30 UhrBLMSV Duisburg - FC Bayern 
 
17.05.200815.30 UhrBLFC Bayern - Hertha BSC

Boka in mig. Vem mer?

RSS 2.0